torsdag 26 december 2013

Krossa Rasismen Tårtan aka SvennebananSwiss.

Röda sten är för mig ett av de vackrare ställena i Göteborg.
Här under en picknick i höstas.
Så när Fredrik som jobbade hos oss ringde mig och sa att a
han har köpt en hink silikon. 
Då börja hjärnan koka, fan vad kul man kan ha tillsammans. Att bara få ha en lokal där man kan hänga samman och dela med sig av sina tankar och idéer är för mig en dröm som jag hoppas kommer gå i uppfyllelse nån jävla gång.
Det vore nåt de!


Så en go förmiddag i Majorna så gjöt vi lite formar ihop, jag och konditor världens Walter White.


Borgmästarn ska tävla för Sverige med konditor landslaget i Schweiz den 26 januari typ.
Då jävlar håller jag alla tummar jag kan på stränderna nånstans i Asien.
Doppgaffeln hakar på ner till Schweiz och hejar på.
En måttlig svensk avundsjuka infinner sig i min kropp för tillfället. 



Chokladverkstad 414!


Medan Freddan pysslar med fåglar och blommor så får väl jag jämna ut mysfaktorn med knogjärn och spraycaps.


Så min tanke var då att hedra Röda sten området där det ligger en och annan cap eller tom sprayflaska.

Mitt bidrag blir då pannacotta caps.


För att få den lite mer kravall så tänker jag gatsten som var på tapeten här i Göteborg för ett antal år sen, så krossar men lite brysselkex på bara för att få in den rätta andan i hela biten.

Där nånstans byggdes 'Dessert för din kravall' fram.


Gatstenen sprayades med diverse chokladfärger.


När man går in i ett sånt idiotmode, när hjärnan går på högvarv så dök en annan idé fram.
Hur kan man såsa på ett lite mer avslappnat och okrystat sätt framför gästen?
Jo, då finns ju dessa pennor i välsorterade butiker för sprayburkar och annat i det här fallet
Daub Store i Göteborg.
Pennor som man kan fylla på själv, vanligtvis färg, men i detta fallet så fick det bli coulis och såser i olika konsistenser.


Klockan 03.10 efter en hetsig lördagsservice så dyker denna jävel upp i huvudet, fan vad lätt det ska vara att sova då!
När Ina som är redaktör på tidningen Faktum undrade om jag inte hade andra än Majornatårtor på g, så svarade jag nej. 
Nu svarar jag ja, Kranskommunstårtan aka SvennebananSvissen.
Det är ju sån jävla hets hela jävla tiden så jag säger det med en tårtjävel som mer än gärna kan användas när nån SverigeDemon ska tårtas, jag rekommenderar att den bör vara fryst för största möjliga effekt.

Gatsten får då bli silikonform


Här är då en pannacotta gjuten, så får man ba spraya den med choklad i olika kulörer tills man får fram en go gatstens känsla i det hele.



Typ så då.


Detta kändes jävligt skevt att spraya ba. 
Svastika på maräng.


I tårtan så tänker jag banan och maräng, där av SvennebananSviss.
Mer choklad åt folket!


Sen markerar man det hela med ett krossat maräng lock och en gatstens pannacotta.


I det här läget är det jävligt bra att ta lite feedback av Doppgaffeln, när man märker att man får hetsa ner lite. För det hade varit jävligt segt att sitta av tid för hets mot tårtgrupp.

Så tycker Pastelerian om Rasismen!
Hoppas det smakar.

Lägger den.
Det var då.


Detta är nu.


Dessert check One Two, One Two aka Go jävla Jul.

Inför kommande menyer och Konditorns val som ligger på menyn så testas en hel del desserter, för att så sätt kunna utveckla vidare eller bara lyfta in på framtida menyer.

Då Hanna var nominerad till månadens anställda men gick bet om vinsten, så lät vi henne veta att hon är fan vinnare i våra ögon, så vi styrde upp en go jävla Pastelerofika med blåbärspaj och kall mjölk.
Där nån stans myntades allas alias som numera bör tilltalas.
Hanna aka Maskinen från Högsbo
Anton aka Brunchton aka Wellpapp
Patrik aka Doppgaffeln
Jimmy aka Pess i hövve


Här är för övrigt inspirationen till namnen, då några av dom var för bra för att släppas, 
 så fick de helt enkelt hänga med.
 1min07sekunder in i videon folkens, glöm aldrig det!



Här kommer lite desserter som vi testade under vinter halvåret.

En tanke var ju då att göra fejk vingummi som var likörpraliner.
Bara för att liksom.
Så först kokar man upp socker och vatten till 118°C, sen slår man på sprit.

Så gör man formarna i Maizena, färgar upp dessa.
Så kristallisera sockret och vattnet runtom spriten då rå.





Dessa härligheter bör serveras ur denna goa SpritLady.



Så var vi iväg till Köpenhamn med vår leverantör av japanska juicer bla.
Yuzu Danne från Fruconn tog med oss till en restaurang där kockar från japan tillagade en 6 rätters meny med Yuzu.
Detta var en mycket trevlig tillställning som resulterade i en ny dessert till vRå då rå.
Då det dracks kopiösa mängder av denna jävel så var den bara för god för att släppa taget om.
Gurk GT mina damer och herrar. 
50 spänn kostade den jäveln också.

Sonen fick tag i Yuzu flaskan som man fick med sig efter middagen.


Råvaccat äpple, gurka, sudachi, gin, sockerlag.


Gurk GTn i dessertform.
Så det blev Gurka, Sudachi, Gin, Jasmin och Äpple.


Gurk & Sudachisorbet, råvaccat äpple, marmelad på gurka och sudachi, yoghurtsponge, 
gin & sudachisabayonne, jasmintapioka, tonicgranite.






Doppgaffeln skissar tolkning på Tarte tatin. 


Baka äpple i cirkulatorn med karamell.




Då blir det så.


Tarte tatin fast ändå inte va.


Hjortron & Punsch.
Sorbet, rulltårta, coulis, sponge på hjortron.
Punschpralin och punschskum.


Så bar det av till Skara till Werners Gourmet Service för inspirationskurs med Valrhona.
Så Maskinen från Högsbo och Pess i Hövve blada iväg med en gammal kollega som man numera finner i källaren på Dorsia, Borgmästarn.


Där har vi han BorgMästarn!


Så fick det givetvis bli en Choklad dessert när vi var tillbaka i Göteborg.






Chokladglass, rom och körsbär.


Choklad i mängder.


Så gjorde vi en sån håll käften glass på den här jäveln, på riktigt så var det det sjukaste på lång lång tid.


Pain au chocolat va ju tanken på den här va.
Lite av en favorit.


Sen så snöade jag in på MorgenMaaaad, då varenda kotte hade nån variant på grööööd i Denmark.
Å den där desserten jag fick av Pablo uppe i Stockholm på Mattias Dahlgrens, det var typ risgrynsgröt och den jäveln var på riktigt bäst va, sån jävla bra dessert.

Så min finska Mormor gjorde alltid klappgröt till mig när jag var liten, det innebär ju lingon och mannagryn.

Så då tolkar jag finska mormödrar på detta vis.

Lingongelé, Mannagrynskum, lingonsorbet, mannagrynspudding, brynt smör, mannagrynpapper, rårörda lingon, brynt smör kaka. 


Så dök Fruconn Danne upp igen med lite nya varor, detta var då ett japanskt svart socker, det var jävligt intressant.


Fruconnprovning.


Så om mormor ska tolkas så tolkar jag nåt som min kära farmor gav mig som liten.
I mina ögon hette detta Filbunke som knodd.
Man fick ta hur mycket socker som man ville, smulat knäckebröd och filmjölk.


Så blev 'Filbunken'
Filmjölksorbet, surdegsknäcke med granola, svart socker, filmjölksmousse, maräng på svart socker.


När det vankas jul så tog vi den klassiska Bohuslänska Äggost och byggde om lite.

Marmeladkok.


Mjölk, gräddfil, filmjölk och ägg. 
Det måste dock vara ojämnt antal ägg när man gör äggost, annars är det fan kört.
Så vissa har i ättika i sin men det hoppar vi.
Vi sötar upp äggosten med vitchoklad istället.


Äggost, inkokta björnbär, mandel & brynt smör kaka, björnbärsmarmelad, kardemummaglass, björnbär & punsch skum, rostad vit choklad.


Maskinen från Högsbo hade ett bra jävla recept på Ostekaaaaaage,
Här ba Hjortron och ostkaka, hjortronskum, gräddmousse, hjortronpärlor, hjortronglass.


Såg nån härlig snubbe som syltade blodapelsin på ett annorlunda vis,
det såg så himla smarrigt ut så vi testa en blodapelsin och vild svartpeppar dessert.


Voatsiperyfery aka Vild svartpeppar.


Nougatin med vild svartpeppar, syltade blodapelsiner, blodapelsin & vild svartpepparsorbet, skum på turkisk yoghurt, citruskräm, pepparmazarin.



Doppgaffeln och Maskinen från Högsbo hetsar till det på spritsningen av tranbärsbröd.
Så klart måste här spelas Benny Hill anthem under hetset.
6 minuter ligger rekordet för 480 st små bröd.


Aprikos & Dulcey.

Aprikos & mandelterrin, aprikos & citronsorbet, aprikoscoulis, rostad mandel & dulceyganache, aprikoskaka, dulceymousse.


Den fantastiska vinnartårtjäveln.
Sen Doppgaffeln gick och vann Årets Konditor så har vi haft en dessert variant på tårtan han vann med.
Havtorn, vanilj, choklad & mandel.
Men hursomhelst så har vi kränkt i väg i runda slängar 2500 portioner!
TvåjävlaTusenfemhundra vinnartårta beställes och fram!
-Ja jo ja tackar ja!

Glazemode av tårthets, undertiden när tårtan glazeras som är det ett måste att Major Lazer pumpas på högsta tänkbara volym i Pastelerian.
-Major Glazer-


På självaste julafton ska här läggas vinnartårta högt och lågt!


Doppgaffeln & Wellpapp på klapputdelning.



Så här ligger hetset på Major Glazer listan när den pumpar igång.