torsdag 26 december 2013

Dessert check One Two, One Two aka Go jävla Jul.

Inför kommande menyer och Konditorns val som ligger på menyn så testas en hel del desserter, för att så sätt kunna utveckla vidare eller bara lyfta in på framtida menyer.

Då Hanna var nominerad till månadens anställda men gick bet om vinsten, så lät vi henne veta att hon är fan vinnare i våra ögon, så vi styrde upp en go jävla Pastelerofika med blåbärspaj och kall mjölk.
Där nån stans myntades allas alias som numera bör tilltalas.
Hanna aka Maskinen från Högsbo
Anton aka Brunchton aka Wellpapp
Patrik aka Doppgaffeln
Jimmy aka Pess i hövve


Här är för övrigt inspirationen till namnen, då några av dom var för bra för att släppas, 
 så fick de helt enkelt hänga med.
 1min07sekunder in i videon folkens, glöm aldrig det!



Här kommer lite desserter som vi testade under vinter halvåret.

En tanke var ju då att göra fejk vingummi som var likörpraliner.
Bara för att liksom.
Så först kokar man upp socker och vatten till 118°C, sen slår man på sprit.

Så gör man formarna i Maizena, färgar upp dessa.
Så kristallisera sockret och vattnet runtom spriten då rå.





Dessa härligheter bör serveras ur denna goa SpritLady.



Så var vi iväg till Köpenhamn med vår leverantör av japanska juicer bla.
Yuzu Danne från Fruconn tog med oss till en restaurang där kockar från japan tillagade en 6 rätters meny med Yuzu.
Detta var en mycket trevlig tillställning som resulterade i en ny dessert till vRå då rå.
Då det dracks kopiösa mängder av denna jävel så var den bara för god för att släppa taget om.
Gurk GT mina damer och herrar. 
50 spänn kostade den jäveln också.

Sonen fick tag i Yuzu flaskan som man fick med sig efter middagen.


Råvaccat äpple, gurka, sudachi, gin, sockerlag.


Gurk GTn i dessertform.
Så det blev Gurka, Sudachi, Gin, Jasmin och Äpple.


Gurk & Sudachisorbet, råvaccat äpple, marmelad på gurka och sudachi, yoghurtsponge, 
gin & sudachisabayonne, jasmintapioka, tonicgranite.






Doppgaffeln skissar tolkning på Tarte tatin. 


Baka äpple i cirkulatorn med karamell.




Då blir det så.


Tarte tatin fast ändå inte va.


Hjortron & Punsch.
Sorbet, rulltårta, coulis, sponge på hjortron.
Punschpralin och punschskum.


Så bar det av till Skara till Werners Gourmet Service för inspirationskurs med Valrhona.
Så Maskinen från Högsbo och Pess i Hövve blada iväg med en gammal kollega som man numera finner i källaren på Dorsia, Borgmästarn.


Där har vi han BorgMästarn!


Så fick det givetvis bli en Choklad dessert när vi var tillbaka i Göteborg.






Chokladglass, rom och körsbär.


Choklad i mängder.


Så gjorde vi en sån håll käften glass på den här jäveln, på riktigt så var det det sjukaste på lång lång tid.


Pain au chocolat va ju tanken på den här va.
Lite av en favorit.


Sen så snöade jag in på MorgenMaaaad, då varenda kotte hade nån variant på grööööd i Denmark.
Å den där desserten jag fick av Pablo uppe i Stockholm på Mattias Dahlgrens, det var typ risgrynsgröt och den jäveln var på riktigt bäst va, sån jävla bra dessert.

Så min finska Mormor gjorde alltid klappgröt till mig när jag var liten, det innebär ju lingon och mannagryn.

Så då tolkar jag finska mormödrar på detta vis.

Lingongelé, Mannagrynskum, lingonsorbet, mannagrynspudding, brynt smör, mannagrynpapper, rårörda lingon, brynt smör kaka. 


Så dök Fruconn Danne upp igen med lite nya varor, detta var då ett japanskt svart socker, det var jävligt intressant.


Fruconnprovning.


Så om mormor ska tolkas så tolkar jag nåt som min kära farmor gav mig som liten.
I mina ögon hette detta Filbunke som knodd.
Man fick ta hur mycket socker som man ville, smulat knäckebröd och filmjölk.


Så blev 'Filbunken'
Filmjölksorbet, surdegsknäcke med granola, svart socker, filmjölksmousse, maräng på svart socker.


När det vankas jul så tog vi den klassiska Bohuslänska Äggost och byggde om lite.

Marmeladkok.


Mjölk, gräddfil, filmjölk och ägg. 
Det måste dock vara ojämnt antal ägg när man gör äggost, annars är det fan kört.
Så vissa har i ättika i sin men det hoppar vi.
Vi sötar upp äggosten med vitchoklad istället.


Äggost, inkokta björnbär, mandel & brynt smör kaka, björnbärsmarmelad, kardemummaglass, björnbär & punsch skum, rostad vit choklad.


Maskinen från Högsbo hade ett bra jävla recept på Ostekaaaaaage,
Här ba Hjortron och ostkaka, hjortronskum, gräddmousse, hjortronpärlor, hjortronglass.


Såg nån härlig snubbe som syltade blodapelsin på ett annorlunda vis,
det såg så himla smarrigt ut så vi testa en blodapelsin och vild svartpeppar dessert.


Voatsiperyfery aka Vild svartpeppar.


Nougatin med vild svartpeppar, syltade blodapelsiner, blodapelsin & vild svartpepparsorbet, skum på turkisk yoghurt, citruskräm, pepparmazarin.



Doppgaffeln och Maskinen från Högsbo hetsar till det på spritsningen av tranbärsbröd.
Så klart måste här spelas Benny Hill anthem under hetset.
6 minuter ligger rekordet för 480 st små bröd.


Aprikos & Dulcey.

Aprikos & mandelterrin, aprikos & citronsorbet, aprikoscoulis, rostad mandel & dulceyganache, aprikoskaka, dulceymousse.


Den fantastiska vinnartårtjäveln.
Sen Doppgaffeln gick och vann Årets Konditor så har vi haft en dessert variant på tårtan han vann med.
Havtorn, vanilj, choklad & mandel.
Men hursomhelst så har vi kränkt i väg i runda slängar 2500 portioner!
TvåjävlaTusenfemhundra vinnartårta beställes och fram!
-Ja jo ja tackar ja!

Glazemode av tårthets, undertiden när tårtan glazeras som är det ett måste att Major Lazer pumpas på högsta tänkbara volym i Pastelerian.
-Major Glazer-


På självaste julafton ska här läggas vinnartårta högt och lågt!


Doppgaffeln & Wellpapp på klapputdelning.



Så här ligger hetset på Major Glazer listan när den pumpar igång.



1 kommentar:

  1. Hej,

    Vilken fantastisk blogg. Du är fan bäst!
    Hur gör du hjortronpärlor och hjortronskum???

    Svara gärna till turdell@hotmail.com

    Tusen tack!

    SvaraRadera